Zapewne zadałeś już sobie jedno z tych pytań: Skąd pochodzi piwo i jaka jest jego historia? Z czego było pierwotnie wytwarzane? Kto wymyślił oryginalny przepis na ten napój bogów?
Piwo jest częścią europejskiej kultury od wieków. Od starożytnych Greków, przez Rzymian, aż po współczesną Europę, było integralną częścią życia. Piwo pomogło ukształtować naszą historię, od ceremonii religijnych po festiwale, a nawet wojny.
W tym artykule zabiorę Cię w podróż po historii piwa w Europie, od jego początków po obecną formę. Era kufla do piwa nie była tuż za rogiem, ponieważ już wtedy trzeba było mieć napój, który można było do niego wlać!
Przyjrzymy się jak różne kraje w Europie ukształtowały przemysł piwowarski i jakie trendy pojawiły się z biegiem czasu.
Przyjrzymy się również niektórym z najpopularniejszych obecnie rodzajów piwa w Europie i jak różnią się one od siebie. Na koniec omówimy niektóre przypadki użycia piwa w dzisiejszej Europie i co to oznacza dla jego przyszłości.
Wynalazek piwa
Piwo jest najstarszym zarejestrowanym przepisem na napój na świecie. Starożytni Egipcjanie byli pierwszymi, którzy udokumentowali warzenie piwa i proces jego produkcji. W 5000 r. p.n.e. spisano papirusy opisujące tę praktykę.
Inne źródła odnoszą się nawet do Sumeryjczyków i ludów Mezopotamii, którzy podobno zaczęli warzyć piwo na długo przed Egipcjanami, około 5000 lat wcześniej! Zgadza się, więc piwo ma ponad 12 000 lat!
Nie znaleziono żadnego pisemnego zapisu receptury piwa, ale podczas wykopalisk archeologicznych znaleziono pozostałości słodowanego jęczmienia i resztki piwa. Prawdopodobnie pierwszym szkicem piwa były pozostałości owsianki zbożowej, która fermentowała z pomocą dzikich drożdży. W ten sposób narodził się alkohol, który musiał bardzo zadowolić pierwszych degustatorów!
Pierwsze receptury piwa
W czasach Egipcjan ludzie warzyli piwo z owoców i zbóż, które ich otaczały: daktyli, granatów lub niektórych lokalnych zbóż, takich jak pszenica lub jęczmień. Początkowo piwo było używane do ceremonii religijnych. Król Faraon był swego rodzaju mistrzem piwowarskim i dyrygentem tej produkcji.
To on następnie umożliwił ludności dostęp do tego słodkiego nektaru. Oczywiście była to okazja do zbierania podatków w tym procesie – nigdy się nie zmieniasz! Możemy zatem uznać, że pierwszymi mistrzami piwowarstwa byli faraonowie, którzy następowali po sobie od 4000 r. p.n.e.. Z drugiej strony, to kapłani warzyli piwo, a faraon był szefem!
Z drugiej strony smak piwa w tamtych czasach musiał być zupełnie inny od tego, co możemy pić dzisiaj. Nie wiemy, czy Egipcjanie mieli specjalne pojemniki do picia piwa. Musiał to być jakiś rodzaj dzbana.
Piwo dociera do Europy
Egipcjanie byli ludem handlowym i piwo dotarło z Bliskiego Wschodu przez Morze Śródziemne do Europy. Dzięki handlowi proces produkcji piwa stał się bardzo łatwy. Dziwne, prawda?
To głównie w Europie Północnej rozprzestrzenianie się piwa było najbardziej spektakularne. Jej bogate gleby obfitowały już w jęczmień, co naturalnie ułatwiło sprawę. Pierwsi początkujący piwowarzy mieli swój surowiec w astronomicznych ilościach!
Piwo bardzo szybko zostało docenione ze względu na swoje wartości odżywcze, ponieważ jest bogatym napojem. Co więcej, było znacznie bezpieczniejszą alternatywą dla wody pitnej. W tamtych czasach normy środowiskowe nie istniały i bardzo często zdarzało się, że ludzie zanieczyszczali wodę, do której mieli dostęp, swoimi odpadami.
Nowoczesne piwo narodziło się w średniowieczu
To właśnie we wczesnym średniowieczu większość naukowców zgadza się, że piwo można uznać za nowoczesne. Ówcześni mistrzowie piwowarstwa używali słodowanego jęczmienia od setek lat. Było to ich główne źródło fermentującego cukru.
W XII wieku niektórzy wpadli na pomysł udoskonalenia tej odwiecznej receptury chmielem. Dodało to gorzkiego, ale i aromatycznego smaku. Wcześniej aromat piwa mógł pochodzić z dowolnej liczby ziół lub przypraw, które rosły lokalnie. Aromaty te pomagały zrównoważyć słodki słodowy smak piwa.
Więc do rozłożenia cukru używano wszystkiego i wszystkiego, co nie zawsze dawało zadowalające rezultaty… Około 1150 roku niemieccy mnisi zaczęli dodawać chmiel, który rósł dziko, aby zrównoważyć smaki. Nie minęło wiele czasu, zanim ten nowy składnik stał się modny i został przyjęty w całej Europie.
Prawie wszystkie dzisiejsze piwa nadal zawierają chmiel i dlatego piwo z tamtych czasów jest uważane za dzisiejsze piwo.
Mnisi byli największymi piwowarami średniowiecza
To właśnie po tym wspaniałym odkryciu zastosowania dzikiego chmielu w piwie rozpoczęła się hegemonia mnichów. Mnisi piwowarzy odkryli, że chmiel dodaje piwu bardzo przyjemnej goryczki. Nie należy również zapominać, że mnisi byli biegli w roślinach leczniczych, z których chmiel jest jedną. Każdy klasztor posiadał własny ogród roślin leczniczych. Wiedziano o ich właściwościach, a jedna z nich była szczególnie przydatna: chmiel jest naturalnym środkiem konserwującym. Dało to piwu drugie życie, ponieważ można je było przechowywać znacznie dłużej.
Ta lepsza konserwacja oznaczała również, że można je było transportować na większe odległości. Idealna i niezaprzeczalna zaleta dla handlu!
Historycy odnotowali wiele innowacji w technikach warzenia i mieszania w tym czasie. Mnisi piwowarzy byli głównymi twórcami tych innowacji. W tym czasie prawie wszystkie klasztory warzyły własne piwo. Mnisi wprowadzali innowacje w zakresie chmielu, tworzenia lagera, a nawet przechowywania piwa w chłodnym miejscu, aby rozwinąć jego smak.
W dzisiejszych czasach ta klasztorna tradycja jest wciąż żywa, szczególnie w przypadku piw opactwowych lub piw trapistów. Nie powiem nic nowego mówiąc, że klasztory w Belgii zajmują czołowe miejsce pod względem reprezentacji w tym konkretnym sektorze. Marki Leffe, Affligem i Grimbergen, między innymi, są spadkobiercami tego know-how.
Mógłbym poświęcić cały artykuł belgijskiemu piwu, ale to będzie na inny raz, ponieważ w przeciwnym razie ten prawdopodobnie będzie bardzo długi! Belgia jest jednym z wzorcowych krajów piwowarskich, a wiele jej produktów regularnie zdobywa nagrody.
Piwo w Anglii
Tak jak reszta Europy, Wyspy Brytyjskie przyjęły kulturę piwa. Anglicy słyną z tego, że nie robią niczego tak jak inni (a właściwie jak Francuzi!). Nie tylko stosowali przepis na piwo, który przyszedł do nich co do joty.
Wiele z istniejących do dziś stylów piwa powstało w Wielkiej Brytanii i Irlandii: w szczególności Pale Ale, Portery i Stouty. Piwo odniosło ogromny sukces w tych anglojęzycznych krajach. Brytyjska armia planowała nawet rozdawać swoim żołnierzom dzienne racje piwa. To właśnie z tego narodziło się IPA, India Pale Ale.
Imperium Brytyjskie wynalazło IPA
Nie powiem nic nowego, jeśli powiem, że Imperium Brytyjskie było jednym z największych, jakie kiedykolwiek znał świat. Jego posiadłości były ogromne na całym świecie i dlatego Królewska Marynarka Wojenna musiała wysyłać racje piwa swoim żołnierzom na bardzo duże odległości.
Pomimo dodawania chmielu w normalnych ilościach, przechowywanie piwa przez wiele miesięcy było bardzo problematyczne. To, co ostatecznie docierało do miejsca przeznaczenia, nie przypominało już piwa. W najlepszym wypadku było kwaśne, ale częściej było po prostu przeterminowane.
Wysyłki piwa do odległych kolonii w Indiach były najbardziej skomplikowane. Ówcześni piwowarzy przeprowadzili liczne testy i okazało się, że najbardziej odpowiednie jest dwojakie rozwiązanie: zwiększenie zawartości alkoholu i zwielokrotnienie ilości chmielu. Te 2 naturalne konserwanty w wystarczających ilościach pozwoliły na spokojniejszą podróż.
Narodziło się IPA. Niemniej jednak z biegiem lat ten rodzaj bardzo gorzkiego piwa nie odniósł fenomenalnego sukcesu i nieco popadł w zapomnienie. To Amerykanie przywrócili go do mody w latach 90-tych.
Piwo we Francji
Co z Francją w tym wszystkim? Kraj znany na całym świecie z wina również uległ syrenim zewom naszego ukochanego chmielowego napoju. Najpierw cervoise, potem piwo, z taką samą ewolucją jak w innych krajach europejskich.
Następnie, co nie jest zaskoczeniem, browary skoncentrowały się tam, gdzie chmiel rósł naturalnie. Mnisi już tam byli, więc dodawanie chmielu było de rigueur.
Ogólnie ta roślina lecznicza historycznie rośnie w północnej i wschodniej Francji, ponieważ potrzebuje umiarkowanego klimatu, który nie jest zbyt gorący. Nie bez powodu najbardziej znane browary, takie jak Kronembourg i Pelforth, pochodzą właśnie z tych regionów. Podobnie jak w innych krajach, eksport słodu i chmielu umożliwił rozwój browarów w całej Francji. Dzięki tym zmianom nie było już konieczne posiadanie surowców na miejscu do warzenia i produkcji piwa. Od tego czasu francuskie browary rzemieślnicze rozkwitają w każdym regionie.
Piwo w Europie wciąż ma przed sobą świetlaną przyszłość
Piwo jest podstawą kultury europejskiej od tysiącleci, a jego korzenie sięgają starożytności. Od pierwszych prymitywnych piw po nowoczesne piwa rzemieślnicze, Europa rozwinęła bogatą i zróżnicowaną kulturę piwną na przestrzeni wieków. Od skromnych początków w produkcji na małą skalę do obecnego statusu przemysłu wartego wiele miliardów dolarów, piwo stało się integralną częścią europejskiego społeczeństwa i kultury.
Piwo jest podstawą europejskiej kultury od wieków, a z biegiem czasu różne kraje opracowały własne style i techniki warzenia piwa. Od niemieckich lagerów po angielskie stouty, piwo ewoluowało na przestrzeni wieków w Europie. Wraz z wprowadzaniem nowych składników, procesów i technologii na przestrzeni dziejów, pojawiły się trendy, które ukształtowały branżę piwowarską w każdym kraju.
Piwo jest integralną częścią kultury europejskiej i było nią przez wieki. W ostatnich latach jego zastosowania wykroczyły poza tradycyjny kontekst społeczny, rozwijając wiele kreatywnych zastosowań.
Od browarów rzemieślniczych po kosmetyki na bazie piwa, Europa przoduje w piwnych innowacjach. Może to być oznaką nadchodzących rzeczy, ponieważ piwo nadal ewoluuje i znajduje nowe rynki w Europie. Nigdy nie było tak wielu odmian piwa i browarów jak teraz.
Jeśli masz cierpliwość, aby przeczytać mój artykuł do końca, wiedz, że możesz uzyskać 20% zniżki na całe zamówienie, wpisując kod BLOG20 w koszyku.
Zastrzegam ten kod dla moich najbardziej lojalnych czytelników, którzy odkryli naszą stronę dzięki artykułom, które z miłością publikuję! Żebyś wiedział, kodu nie można łączyć z innymi kodami rabatowymi, ponieważ nie można przesadzić, prawda? 20% zniżki nie pozostawia nam już dużego marginesu, ale przynajmniej nagradzam moich czytelników.
Aby mnie zachęcić i wesprzeć, nie wahaj się kupić czegoś od nas!
Nasza strona oferuje ponad 100 różnych kufli do piwa i wszystkie są wyjątkowe! Mamy największy wybór zarówno w Internecie, jak i w sklepach stacjonarnych.
Aby odkryć wszystkie nasze produkty, kliknij na ten link: Chopedebiere.
Jeśli chciałbyś przeczytać inne moje artykuły, sprawdź moje 10 najlepszych gier alkoholowych.
Aby zobaczyć wszystkie inne moje wpisy na blogu, kliknij Blog De Chopedebiere.
.