Jaka jest historia piwa w Stanach Zjednoczonych?

Każdy kraj ma swoją własną historię piwa, a historia Stanów Zjednoczonych nie jest bynajmniej nieciekawa. Piwo przybyło do Nowego Świata wraz z pierwszymi europejskimi osadnikami.

Jeśli dobrze śledziłeś lekcje historii i geografii w college’u, pamiętasz, że osadnicy pochodzili z Anglii, Hiszpanii, Francji, a nawet Holandii. Dla przypomnienia, pierwsza nazwa Nowego Jorku to Nowy Amsterdam!

Piwo przybyło więc z kilkoma kulturami i pod najlepszymi auspicjami na nowym kontynencie. Zabieram Cię więc w podróż przez szaloną historię piwa w Stanach Zjednoczonych.

Pierwszym stałym budynkiem w Stanach Zjednoczonych był browar!

Uwielbiam tę anegdotę ze swojej strony! Według ówczesnych Dzienników Pielgrzyma, osadnicy ze Starego Świata zacumowali w Plymouth Rock, ponieważ skończyło im się piwo! Aby móc kontynuować swoją podróż, musieli być w stanie „nawodnić się”, jak można się spodziewać!

Więc, zaczynając od tego spostrzeżenia, założyli tymczasową bazę w tym przyszłym mieście, aby umożliwić im warzenie piwa. W ten sposób oficjalnie powstał pierwszy amerykański browar. W tamtym czasie piwo było warzone przez kolonistów i dlatego było ściśle identyczne z tym, które można było spożywać w Anglii.

Old American brewery

Nowy Jork i Filadelfia były pierwszymi dwoma amerykańskimi miastami, w których powstały browary rzemieślnicze. Wiele lat później, Nowy Jork miał 42 browary na początku XIX wieku. Tak więc nawet w tamtych czasach było wiele do napełnienia kufla piwa!!!

Angielskie piwo stało się amerykańskim

Na początku rodzaj warzonego piwa był identyczny z tym, co można było znaleźć w Anglii. Ma to sens, ponieważ angielscy osadnicy, którzy stali się Amerykanami, znali tylko piwo ze swojego ojczystego kraju.

Od drugiej połowy XIX wieku wszystko zaczęło się zmieniać. Można powiedzieć, że to właśnie wtedy

W rzeczywistości w tym okresie kraj widział fale imigracji z północnej i środkowej Europy. Ludzie ci byli raczej przyzwyczajeni do własnych piw, takich jak lagery czy pilznery. Te rodzaje piwa do dziś można znaleźć w Holandii, Danii, Niemczech czy Czechach.

Pilsner beer

Ponieważ ci nowi przybysze byli wielkimi piwoszami, ich gusta zaczęły wypierać amerykańskie piwo. Lokalne piwo było dość ciemne i ciężkie, podczas gdy świeżo wylądowane piwo europejskie było znacznie jaśniejsze i bardziej chmielowe.

W ciągu kilku dekad ten „nowy” lager wyraźnie się ugruntował, a jego produkcja osiągnęła szczyt pod koniec tego wieku. Masowy napływ imigrantów odegrał dużą rolę w rozwoju tego piwa i wzroście jego produkcji. Przynajmniej do początku następnego stulecia.

Okres prohibicji

To właśnie wtedy dzieje się dramat! Od 1920 do 1933 roku prohibicja alkoholowa w Stanach Zjednoczonych siała spustoszenie w sektorze browarniczym. Ponieważ spożywanie alkoholu było nielegalne, ucierpiała na tym cała część amerykańskiej gospodarki.

Stop drinking during Prohibition

Zarówno browary rzemieślnicze, jak i duże browary z dnia na dzień straciły niemal wszystkie źródła zysków. Jednak niektórym z nich udaje się przetrwać dzięki produkcji cukru z ekstraktów słodowych.

Niektórzy szczęśliwcy również przekształcili się w producentów lodów, a nawet napojów gazowanych!

Koniec prohibicji nie pozwolił zamkniętym browarom na odbudowę i wznowienie działalności. Lata trzydzieste XX wieku to okres poważnej depresji i spadającej konsumpcji.

Amerykańskie browary produkują tanie piwo

Nieliczne browary, które przekształciły się podczas prohibicji, nadal posiadały swoje zakłady produkcyjne. Zaczęły więc masowo produkować piwo, które nie kosztowało wiele. Marki takie jak Budweiser i Schlitz wyszły na szczyt, ponieważ ich budżety trzymały się kieszeni rodaków.

Budweiser

Dzięki swojemu sukcesowi browary te były w stanie nadal zwiększać swoją produkcję i stale obniżać ceny, dzięki czemu zalały rynek. Witamy w masowej konsumpcji produktu o nijakim, ustandaryzowanym smaku…

Zemsta browarów rzemieślniczych

Konsumpcja tego masowo produkowanego piwa zaczęła się zmieniać od późnych lat 70-tych. Do tego czasu amerykańskie prawo, the Tied House Law, zakazywało browarom sprzedawania swojej produkcji na miejscu. Wyobrażam sobie, że było to prawo chroniące lukratywny biznes tych piwnych behemotów!

Niezależnie od przypadku, uchylenie tego prawa pozwoliło wielu małym browarom pojawić się i móc stopniowo rozwijać swoją działalność. Odbywało się to etapami, ponieważ, przypomnę, jesteśmy w kraju federalnym. Każdy stan uchwala swoje własne prawo i jeden po drugim autoryzował nasze ukochane browary.

American craft brewery

Od czasu tego otwarcia, rozwój browarów rzemieślniczych jest stały.Niektóre z nich rozrosły się i stały się przemysłowe, ale umożliwiły także wypuszczanie piw, które są odmianą od tych oferowanych od lat 30-tych! Niech żyje różnorodność!

Ewolucja piwa w USA widziała wiele zwrotów akcji. W rzeczywistości ten zachodni kraj jest jedynym, który miał zaszczyt zakazać sprzedaży alkoholu przez 13 lat. Resztę już znacie. Na szczęście wszystko się zmienia i Amerykanie mogą teraz pić dobre piwo, które smakuje tak dobrze, jak w domu!

Jeśli miałeś cierpliwość, aby przeczytać mój artykuł do końca, powinieneś wiedzieć, że możesz uzyskać 20% zniżki na całe zamówienie, wpisując kod BLOG20 w koszyku.

Zastrzegam ten kod dla moich najbardziej lojalnych czytelników, którzy odkryli naszą stronę dzięki artykułom, które z miłością publikuję! Żebyś wiedział, kodu nie można łączyć z innymi kodami rabatowymi, ponieważ nie można przesadzić, prawda? 20% zniżki nie pozostawia nam już dużego marginesu, ale przynajmniej nagradzam moich czytelników.

Aby mnie zachęcić i wesprzeć, nie wahaj się kupić czegoś od nas!

Nasza strona oferuje ponad 100 różnych kufli do piwa i wszystkie są wyjątkowe! Mamy największy wybór zarówno w Internecie, jak i w sklepach stacjonarnych.

Aby odkryć wszystkie nasze produkty, kliknij na ten link: Chopedebiere.

Jeśli chcesz przeczytać jeden z moich innych artykułów, proponuję dowiedzieć się, czym jest kufel do piwa.

Aby zobaczyć wszystkie inne moje wpisy na blogu, kliknij na Blog De Chopedebiere.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *